"H ομορφιά του παρελθόντος είναι το αποτέλεσμα, όχι ο λόγος της νοσταλγίας"
Μ. Foucault

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

...Ο Foucault, ο Θέμος και οι εξεγερμένοι...

Στην τηλεόραση παίζει άλλο ένα αφιέρωμα για το πολυτεχνείο και για εκείνα τα παιδιά που το 73 κατέλυαν το κράτος (δήθεν) δικαίου και εξευτέλιζαν την (οιονεί) ευνομούμενη πολιτεία. Κι εγώ, που εκείνη τη στιγμή προσπαθούσα να αντιμετωπίσω τον Θέμο, ο οποίος εγκατεστημένος στην μπερζέρα αγνοούσε κάθε κανόνα που έχει τεθεί για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της οικίας (δεν ξύνουμε τα νύχια μας στον καναπέ, στα καλάθια με τα βιβλία, στην πολυθρόνα, στα χαλιά, δε μασάμε τις κουρτίνες, τα κρόσια από τα ριχτάρια, τα κορδόνια των παπουτσιών, δεν κοιμόμαστε στις πολυθρόνες, στα φρεσκοπλυμένα παπλώματα, στις καρέκλες της τραπεζαρίας, δεν πηδάμε πάνω στους ανθρώπους, που κοιμούνται, στις τρεις η ώρα τη νύχτα επειδή εμείς είμαστε νυχτόβιοι και μας τη σβούρηξε να παίξουμε) έκανα έναν φουκοϊκό συνειρμό και έθεσα ένα από τα πολυάριθμα και περίφημα ερωτήματά μου (με λίγα λόγια πάλι κοινωνιολοπαραληρώ):
Ποια είναι αυτή η εξουσία και το δίκαιο που αφορά (τόσο το Θέμο όσο και) σ’ εκείνα τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα (που δε φέρναν μηνύματα από αγάπες, αλλά μηνύματα θανάτου)?
Μου φαίνεται ορθά είχαν απορρίψει (παιδιά και Θέμος) τον νόμο, καθώς (έστω και ενστικτωδώς) αντιλαμβάνονταν/αι ότι στην πραγματικότητα, αυτός ο νόμος δεν είναι μια καθολικά αποδεκτή αλήθεια, παρά μια κατασκευή, η οποία, αφού επιβληθεί η γενική αποδοχή της ως αυταπόδεικτης αξίας και αναχθεί σε γενική ρυθμιστική αρχή, διασφαλίζει ότι η άσκηση της εξουσίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυθαίρετη ή καταχρηστική, αλλά βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία μ’ ένα θεμελιακό και αποδεκτό δίκαιο.
Ένα δίκαιο, για το οποίο καθόλου δε ρωτήθηκε ο Θέμος που εδώ και πέντε λεπτά βολτάρει εκνευρισμένος πάνω στο κάγκελο του μπαλκονιού (στον τρίτο όροφο και κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να προσγειωθεί στον κήπο) καταγγέλοντας (με τον τρόπο του) την καταπάτηση του μη καταγεγραμμένου (άρα και αναπόδεικτου) δικαιώματός του να διαβιεί ως γάτα στον κόσμο των ανθρώπων...
Τη στιγμή που η ΤV έδειχνε τα αστυνομικά όργανα πειθάρχησης και επιβολής που κυνηγούσαν τα παιδιά (που δεν έψάχναν στους δρόμους αλλά φλέγονταν στη μέση τους) εγώ και ο καλός μου, το φως των ματιών μου, το καμάρι του σπιτιού μας (στέκεται από πάνω μου και διαβάζει, να δει ποιος κατέχει την εξουσία και ποιος είναι οι δυνάμεις καταστολής στην οικιακή μας μικροκλίμακα) παγιδεύαμε το Θέμο πίσω από το γιούκα και θριαμβευτικά (και με ελάχιστες γρατζουνιές έκαστος/η) τον κατεβάζαμε από το κάγκελο (μπαίνω συχνά στον πειρασμό να περάσω κοτετσόσυρμα ένα γύρο, αλλά αφ’ ενός πληγώνεται η αισθητική μου, αφ’ ετέρου σκέφτομαι -δεν το έβαλα για το παιδί, θα το βάλω για το γατί?) διασφαλίζοντας (και οι μεν και οι δε) τη συνοχή και μακροημέρευση του κοινωνικού (οικογενειακού) σώματος.
Καθώς τα εξεγερμένα παιδιά (που καθόλου δεν έμειναν παιδιά – αν ποτέ υπήρξαν) κοιτούν σιωπηλά το τανκ πίσω απ’ τα κάγκελα του Πολυτεχνείου και ο Θέμος γλείφει για να καθαρίσει από τη μάχη τα (θριαβολογούντα) μουστάκια του πάνω στα πόδια της ασυλοδοτούσας κόρης μου, κάτω από το βιβλίο της (φυσικά πάνω στο κρεβάτι και οι δυο, στα φρεσκοπλυμένα παπλώματα), αντιστρέφεται, μέσα μου, το θεώρημα του Κλαούζεβιτς (ξέρετε, ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα) και επιβεβαιώνεται ο Foucault: Η πολιτική είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Η κάθοδος του Θέμου από το κάγκελο, ΔΕΝ είναι η τελευταία μάχη... Η τελευταία μάχη δίνεται στα πόδια ενός εφηβικού κρεβατιού, με τον Θέμο απόλυτα σιωπηλό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν του εμπνεούμε κανέναν φόβο καθώς ξέρει πια ότι η εξέγερση (που πηγάζει από τη γνώση των συνεπειών της εξουσίας) ενάντια στον (ήδη διαβρωμένο, εκ των έσω) θεσμό, δεν μπορεί παρά eventually να επικρατήσει, επιβάλλοντας το δικό της εξουσιαστικό καθεστώς...
Οπότε, αφού το ξέρω, η εκπαιδευτικός, η γατοϊδιοκτήτρια και εφηβομάνα, η διαχείριση της εξουσίας επιβάλλοντας την ειρήνη δεν έχει σκοπό να αναστείλει τις πληγές του πολέμου, αλλά να διατηρήσει την ανισορροπία που καταγράφηκε στην τελική μάχη του πολέμου και να διαιωνίσει τον συσχετισμό δυνάμεων, υπέρ του νικητή....θέτω το μεγάλο ερώτημα: πώς δεν είχα καταλάβει τόσον καιρό ότι η απόλυτη εξουσία σ’ αυτό το σπίτι ανήκει στο Θέμο?

26 σχόλια:

just me είπε...

Εγώ ισπανικά δεν ξέρω, αλλά επισκέφτηκα το λινκ του προλαλήσαντα εκ περιεργείας _α προ πο, η περιέργεια σκότωσε τη γάτα,κι ας είχε και εξουσία, πες του Θέμου την επόμενη φορά που θα κρεμαστεί στα κάγκελα_ και σημειολόγησα με το εικαστικό στην κεφαλίδα. Ποιος διατηρεί την εξουσία in the end of the day?

(Πέρα από την πλακίτσα, εξαιρετικό ποστ και ως ιδέα και ως γραφή!)

Καλή σου εβδομάδα!

MenieK είπε...

@Just me μου, (έκανα κι εγώ ένα πέρασμα, τι νομίζεις μόνο εσένα θα σκοτώσει η περιέργεια??) νομίζω ότι είναι πορτογαλικά (και μάλλον βραζιλιάνικη εκδοχή τους...) Και ΔΕΝ το σβήνω, για να δω αν θα βρεθεί κανείς να μας πει τι στην οργή λέει (μάλλον διαφημίζει αυτό το site, με συνδρομή για μεγαλύτερες ταχύτητες). Λες να το βάλω σε κανέναν αυτόματο μεταφραστή??
Και όσον αφορά στο τέλος της μέρας (βαθύς αναστεναγμός) ρώτα όποιον έχει γάτα... Η εξουσία εξακολουθεί να τους ανήκει αδιαμφισβήτητα
Καλή εβδομάδα και σένα :)

habilis είπε...

Tωρα εδω που τα λεμε, δεν τα πας καλα με το Θεμο ,που εχει και τα χιλια δικια μεσα στην μαυρη καταπιεση που ζει....

the navigator είπε...

Γατό-ιδιοκτήτρια...?

Δεν νομίζω...

κάπως αλλιώς το βλέπει ο Θέμος...

σίγουρα...

Stratos Bacalis είπε...

Εμείς ήμαστε ιδιοκτησία των γατών μας...

Ανώνυμος είπε...

Καλά το πως κατάφερες να μπλέξεις έτσι: γατιά, παιδιά ΚΑΙ επέτειο Πολυτεχνείου......Είναι μια τέχνη που ΜΟΝΟ εσύ μπορείς να κατέχεις!!! Αλλά πρέπει να το παραδεχτώ φίλη μου: Την κατέχεις πάρα πολύ καλά!!! :-D
Αλλά ένα κατάλαβα εγώ προσωπικά: Δεν ξέρω αν την "απόλυτη εξουσία" στο σπίτι σας την έχει ο Θέμος....Το εφηβάκι που συν-κατοικεί μαζί σας πάντως....την έχει στα σίγουρα!!!! ;-)



Υ.Γ. Μου επιτρέπεις να πω και κάτι άσχετο, πάνω σ' αυτό???: "Καθώς τα εξεγερμένα παιδιά (που καθόλου δεν έμειναν παιδιά – αν ποτέ υπήρξαν)...."
Η δική μου άποψη είναι πως ήταν όντως παιδιά. Δεν θα είχαν εξεγερθεί και δεν είχαν κάνει καμία αντίσταση αν ΔΕΝ ήταν παιδιά.... Έχεις δει πολλούς μεγάλους (πέρα από εξαιρέσεις) να κάνουν επαναστάσεις??? Όσο μεγαλώνουμε δεν γινόμαστε όλο και πιο βολεμένοι? Όλο και πιο συμβιβαστικοί?
Μπορεί να λέω βλακείες, δεν ξέρω....Νομίζω όμως πως αυτά....ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα είπα???? Δεν είπα!
Τι αγένεια!

Μια μεγάλη καλημέρα από την βροχερή Καβάλα!

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα αγαπητή μου meniek!
"Έγραψες" πάλι!!
Μεταφορικά, κυριολεκτικά...

Ο Θέμος με τη Θέμιδα έχει καμία σχέση;!
Αχ, βρε Φουκό, καημένε...

MenieK είπε...

χαίρομαι που όλοι σας πιάσατε το νόημα: cats rrrrrrrullllle

adaeus είπε...

Ακρως πετυχημένη η σύνδεση του γάτου με το κράτος δικαίου. Να πω μόνο το εξής: Θυμάμαι στο Πανεπιστήμιο, που μας έλεγαν ότι ακόμη και οι Δικτατορίες δημιουργούν δίκαιο (νομοθετώντας) και δεν μπορούσα να το χωνέψω. Και ακόμη δεν μπορώ βέβαια...(πχ. Ο κώδικας πολιτικής δικονομίας είναι δημιούργημα της Χούντας). Σε καμία όμως περίπτωση η δικτατορία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κράτος δικαίου, γιατί απουσιάζουν σαφώς οι αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της διάκρισης των εξουσιών κλπ. που καθιερώνουν τα σύγχρονα Συντάγματα. Γι'αυτό λοιπόν την επόμενη φορά θα σε προμηθεύσω με ένα Σύνταγμα να δώσεις του Θέμου να ξεστραβωθεί.

afrodiet είπε...

1ο σχόλιο: εξαιρετικός συσχετισμός με εξαιρετικό κείμενο.

2ο σχόλιο, η άποψή μου:
Σε ένα κοινωνικό κράτος (ανθρώπων )η γάτα ως αδικημένη από τη φύση της (σε σχέση με το πνεύμα των ανθρώπων και μόνο) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανισότητα (υπέρ αυτής).
"Ίσοι με τους ίσους και άνισοι με τους αδικημένους" (κάπως έτσι αν θυμάμαι από τον Αριστοτέλη) είναι αυτό που ζητά ... ο γάτος. Κι αν δεν το έχει, θα εξεγερθεί για να εξουσιάσει.
Πώς περιμένουμε με τους νόμους που ευνοούν μόνο αυτούς που τους φτιάχνουν, να δικαιώσουμε και εκείνους που δεν τους ευνοούν;

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε εξουσία στους γάτους, θα πρέπει να τους αφήνουμε να ζουν ως γάτοι!

Μετεωρίτης είπε...

...αφού είσαι μεγάλη γάτα!!!
Καλησπέρα (έχω πήξει στη δουλειά σήμερα αλλά πέρασα να πω ένα "γεια"!).
Νιάου!

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΕΝΙΕΚ δε μας διαβάζει πια.... :-(

Η εξουσία στους μπλογκοσχολιαστές!!!! :-)

MenieK είπε...

@adaeus, η πιο χρήσιμη πρόταση της εβδομάδας...

@μετεωρίτη, εδώ να δεις πήξιμο :(

@Jo, μ' αρέσουν οι διαδικασίες συμμετοχικής διαδικασίας :)

MenieK είπε...

@afrodiet, είμαι υπέρ της ευνοϊκής ανισότητας. Απλά δεν βρίσκω κανέναν να την εφαρμόσει σε αυτό το σπίτι υπέρ του πραγματικά αδυνάτου που ΔΕΝ είναι ο Θέμος (σε διαβεβαιώ), είναι η υποφαινομένη (καλά, υπογεγραμμένη) ιστολόγα...

Μετεωρίτης είπε...

καλημέρα,
κι εμένα με έχουν στίψει...
τόσο πολύ...
που δεν θυμάμαι αν το "στίβω" γράφεται με γιώτα ή με..;!

Ανώνυμος είπε...

Ε, μ' αρέσει που πιάνεις το νόημα!!! :)

Αλλά να σου πω! Δε φταίω εγώ τώρα! Την επόμενη φορά δεν θα είμαι ΤΟΣΟ Δημοκρατική! Θα γίνω.....Βενιζέλος!

χιχιχι!!

ritsmas είπε...

Μενιεκ.... Η Ριτς είμαι. Για κάποιο λόγο δεν μπορώ από τα σχόλια σου να περασω στο μπλογκ , με βαζει καπου σε κάτι άσχετο. Ποια είναι τα στοιχεία του λινκ που πρέπει να βάλω ;στειλε μειλ, αν θες.''ritsamasoura@hotmail.com
thanks....

ΥΓ. Α προ πο , εξαιρετικό κείμενο και φυσικά χωρίς την περιέργεια της γάτας, γιατί τις φυλάω τις κακοτοπίες.
ριτς

MenieK είπε...

@μετεωρίτη μου, το στίβω γράφεται με υ που μοιάζει με κύπελλο για να μαζεύουν το ζουμί, σου έστειλα ένα mail χθες το πήρες?

@Jo, είναι τόση η βιασύνη σου να γίνεις Βενιζέλος στη θέση του Βενιζέλου που δεν πρόσεξες ότι έχω γράψει συμμετοχικής διαδικασίας αντί για συμμετοχικής δημοκρατίας... Έτσι δεν πρόσεχε κι ο Βενιζέλος και του ξανακατσικώθηκε (ευτυχώς) ο George....

@ritsmas, ευχαριστώ, το λινκ είναι meniek64.blogspot.com , στο στέλνω άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Φτου! Γμτ! Έχεις δίκιο.....

Χαίρομαι τόόόόόσο πολύ που την πάτησε ο Μπένι.....που φοβάμαι στ' αλήθεια μην την πατήσω ΚΑΙ εγώ....


Έτσι - έτσι.... Καλά να πάθω....

Μετεωρίτης είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΞΑΝΑ,
αγαπητή MENIEK,
σήμερα χαλάρωσ κάπως, ε, ξέρεις...
ΟΣΟ ΠΑΤΑΕΙ Η ΓΑΤΑ!!

(φυσικά και το πήρα το mail σου και σου απάντησα μες στην τρελή χαρά, έτσι;!)

MenieK είπε...

αν πρόκειται για τη δική μου γάτα, άσε καλύτερα...

Μετεωρίτης είπε...

τελικά γάτα είναι
ή ο Γιετί;!

Καλημέρα !!

Suspect είπε...

Οι βαρβαροι πιθανως να μην ερθουν από τα συνορα αλλα σιγουρα ερχονται από τις τηλεορασεις.

MenieK είπε...

@μετεωρίτη μου, έχεις δίκιο....the abominable snowman boooooo!!!!

@suspect, οι αγγελειοφόροι ήρθαν κι είπαν ότι βάρβαροι δεν υπάρχουν και πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση, ένα νέο άλοθι!!

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Υπέροχος γάτος
:)))
χχχχ