"H ομορφιά του παρελθόντος είναι το αποτέλεσμα, όχι ο λόγος της νοσταλγίας"
Μ. Foucault

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

... ψήνονταν στον πυρετό...

Είναι απίστευτο, ότι 60 - 80 εκατομμύρια φιλικά (για τον άνθρωπο) μικρόβια ζουν σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του δέρματός μας. Δυστυχώς, κάποιο από αυτά αποφάσισε να αυτονομηθεί, να αφήσει τις φιλικότητες και τις αηδίες και να περάσει σε εχθροπραξίες κατακυριεύοντας πολύ περισσότερο ζωτικό χώρο, απ' ότι του αναλογεί. Και καθώς με βρήκε απροετοίμαστη, με κατατρόπωσε το άθλιο....
Το καλό με τις ιώσεις είναι ότι σε βάζουν σε μια διαδικασία γνωριμίας με το σώμα σου... Το κακό είναι ότι το κάνουν με επώδυνο τρόπο.
Εγώ, για παράδειγμα, εξ' αιτίας της ίωσής μου, έμαθα ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας εξαιρετικά πολύπλοκος μηχανισμός στον οποίο βρίσκονται 206 οστά, 600 μυς και περισσότερες από 1200 μυοσκελετικές ενώσεις. Το κακό είναι ότι το έμαθα διότι πονούσαν όλα αυτά τα κόκαλα από το πιο μικρό που (δεν θυμάμαι πώς στην οργή λέγεται και ΔΕΝ είμαι το νατασσάκι για να τρέχω στους Γούγληδες αλλά ξέρω ότι σίγουρα) βρίσκεται στο αυτί μας, ως το μηριαίο που είναι το πιο μεγάλο. Βεβαιώθηκα, επίσης, τόσο για τον αριθμό των μυών, καθώς από τον μικροσκοπικό stapedius (κάνω την έξυπνη τώρα) στο κέντρο του αυτιού ως τον μέγα ραχιαίο, που είναι ο μεγαλύτερος, ήταν όλοι απολύτως (και ανεπανόρθωτα) πιασμένοι, όσο και για τον αριθμό των ενώσεων, αφού όλες έκαναν αυτόν τον ήχο σκουριασμένης πόρτας σε κάθε μου (επώδυνη) κίνηση.
Βέβαια, αυτή η ίδια ίωση με έβαλε και σε μια διαδικασία αμφισβήτησης των πληροφοριών που συλλέγεις. Για παράδειγμα έμαθα ότι (πάντα σύμφωνα με τους επιστημόνους) κατά μέσο όρο ο άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα του μέσα σε μια μέρα 9365 φορές. Ωστόσο, έχω βάσιμες υποψίες ότι αυτή η πληροφορία είναι λαθεμένη, καθώς τις τελευταίες μέρες αυτή η λειτουργία είναι πρακτικά αδύνατη. Τα βλέφαρά μου, τα οποία ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά (κι ας έρθουν οι ανατόμοι να με διαψεύσουν) το καθένα, παραμένουν πεισματικά στο κλειστό (ρίψατε σημείωμα στη χαραμάδα και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας).
Ταυτόχρονα, μέσω της ίωσης, διαπιστώνεις ότι οι μετατροπές των συνθηκών λειτουργίας, αυτού του εξαιρετικού μηχανισμού, δημιουργεί αρκετές απρόσμενες βλάβες. Με τη θερμοκρασία μου, για παράδειγμα, να πηγαινοέρχεται στους 39ο C, είναι σίγουρο ότι έκαιγα πολύ περισσότερο από τους 100.000 νευρώνες, που υποτίθεται ότι χάνονται κατά μέσον όρο καθημερινά από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100.000.000 νευρώνες, που (σύμφωνα με έγκυρες έρευνες) περιέχει ο ανθρώπινος (λέμε τώρα) εγκέφαλός μου, πρέπει να έχω ένα σοβαρό έλλειμμα, το οποίο εξηγεί το ακίνητο και απλανές βλέμμα της αγελάδας, με το οποίο κοιτώ τους γύρω μου, και τον απίστευτο πονοκέφαλο, που κάνει αδύνατη την παρακολούθηση οποιασδήποτε συζήτησης περιέχει συλλήψεις συνθετότερες της (υπερβατολογικά απόλυτης) έννοιας του ΘΡΥΛΟΥ.
Αυτή η απώλεια νευρώνων πρέπει να φταίει για τις αδιανόητες εμμονές, που με κατακυριεύουν, όπως το να προσπαθώ να επιβεβαιώσω κατά πόσο το ανθρώπινο σώμα έχει 45 μίλια νεύρα. Ακόμη, βέβαια, δεν έχω κατορθώσει να τα μετρήσω, καθώς είναι ένα κουβάρι στα πάτωμα, μπροστά στον καναπέ μου όπου τα διάφορα μέλη του σώματός μου τα αναζητούν και προσπαθούν να τα ξεμπερδέψουν, μπας και κατορθώσουν να υλοποιήσουν έστω κάποιες απλές κινήσεις, όπως να σηκώθεί το χέρι μου και να απαντήσει στο τηλέφωνο που (χειροτερεύοντας τον πονοκέφαλό μου) χτυπά δαιμονισμένα ή να κατορθώσουν τα πόδια μου να φτάσουν στο νεροχύτη, ώστε τα χέρια μου να γεμίσουν ένα ποτήρι νερό από τη βρύση και να καταπιώ (προσπαθώντας να καταπολεμήσω τον πονοκέφαλό μου) ένα παυσίπονο.
Η ίωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις πόσο σημαντικές είναι ικανότητες του ανθρώπινου οργανισμού που συνήθως θεωρείς αυτονόητες. Για παράδειγμα από τις 50.000 διαφορετικές μυρωδιές, που υποτίθεται ότι αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη μύτη εγώ αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνομαι... καμία...! Τσιγάρο, ποτό, τα αθλητικά της Ν., η άμμος της γάτας, τα σουβλάκια που τρώνε αυτοί οι σπαστικοί (και παντελώς απρόθυμοι να μου συμπαρασταθούν, ως οικογένεια) δίπλα μου, η (παντελώς αηδία, παρ' όλες τις καλές προθέσεις της μαμάς μου) κοτόσουπα που τρώω εγώ, ε! όλα μια μυρωδιά... Τη μυρωδιά της αρρώστιας.
Μια ιώση χρησιμεύει επίσης για να αποκτήσεις εμπειρίες άλλων μορφών ζωής. Για παράδειγμα από τα 5-8 λίτρα αέρα που (πάντα σύμφωνα με έγκυρους επιστημονικούς κύκλους) ένας άνθρωπος εισπνέει κάθε λεπτό, είναι ζήτημα αν εγώ κατορθώνω να προσλάβω τα μισά. Γεγονός που με κάνει να ακούγομαι σαν τη Λάση μετά από πολύωρο κυνήγι γάτας.
Η ίωση, παρεμπιπτόντως, μπορεί να κάνει τους γύρω σου ευτυχισμένους για απροσδόκητους λόγους. Για παράδειγμα, καθώς οι μύες που χρησιμοποιεί ο άνθρωπός για να προφέρει μια και μόνο λέξη είναι 72 και επειδή (το εμπεδώσαμε) οι δικοί μου πονάνε φριχτά, περιορίζομαι (προς μεγάλη ικανοποίηση τόσο της Ν. όσο και του Μ. ) σε ήχους όπως μμμμμ! γκγκγκγκγ! που, όσο να πεις, παραπάνω από άντε πέντε, άντε δέκα μύες δε θα χρειάζονται. Αυτό περιορίζει σημαντικά την επικοινωνία μέσ στο σπίτι, αλλά αυξάνει την ηρεμία και τη δυνατότητα να εκλείψουν διάφορες παρεξηγήσεις.
Άσχετα από την ίωση πάντως, το συκώτι του μέσου ανθρώπου ζυγίζει περίπου δύο κιλά, αλλά το δικό σας πρέπει να είναι αρκετά βαρύτερο, τόση ώρα που σας το πρήζω. Γι αυτό λέω να την κάνω σιγά σιγά, με περιμένουν θερμόμετρα, ασπιρίνες και μια αρκετά θυμωμένη Ν. καθώς δεν ευοδώνονται οι προσπάθειές της να κολλήσει και να γλυτώσει κανα δυο μέρες σχολείο...


31 σχόλια:

MenieK είπε...

...τα ορφανά μου που κρυώνουνε μου κάνουνε βαρύ εκβιασμό
που ακούστηκε ο Άλκης να πεθαίνει, όλη νύχτα ψήνονταν στον πυρετό
(Δ. Σαββόπουλος: Η θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη)

νατασσΆκι είπε...

περαστικά
(σ' έπιασε κι εσένα, ε;)
(όχι που θα γλύτωνες!)
(τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα έχουμε στο αφτί, δεν θυμάμαι ποιο είναι το μικρότερο :p)

Φιλιά
να μην ευχηθώ να σε πιάνει συχνά, αλλά απολαυστικό ήταν!
(και χωρίς Φουκώ :p)

υγ. Κανόνισε να ανοίξουν τα μάτια γρήγορα, έχουμε "δουλειές" την άλλη βδομάδα! ;)

νατασσΆκι είπε...

***Καλημέέέέέέέέέέέέέρα !!!!!
:)

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Απο την περασμένη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα με όοοολα αυτά...
Εύχομαι να σαι καλύτερα τώρα.
Περαστικά σου και η Άνοιξη βρίσκεται επί των επάλξεων:)
Σήκω!

Την καλημέρα μου:)

habilis είπε...

Ιωση ήταν ή λουφάρουμε?
Πλάκα κάνω.
Περαστικά!

Orelia είπε...

βρε δεν ξερω τι λες, γραφεις, αλλά αυτοί οι θαυμάσιοι νευρωνες, υποστηριξαν πληρως κι εξοχως τα οστα των δαχτυλων σου για να πληκρολογησουν αυτο το θαυμασιο κειμενο
εύγε!!!!
και φυσικά, περαστικά!

Σελιτσάνος είπε...

Αν θέλετε τη γνώμη του ειδικού,μάλλον έχετε κάψει φλάντζα...

(Περαστικά σας).

just me είπε...

Η Ν. μπορεί να μην κόλλησε ακόμη, αλλά εμένα με άγχωσες! Περαστικά από καρδιάς και την κάνω γρήγορα γρήγορα, μπας και κανα αυτονομημένο μικροβιάκι ξεγελάσει το πανίσχυρο antivirus μου και έρθω και τραβήξω κι εγώ... της MenieK τα πάθη!

Μουτς!
(από πολύυυυ μακριά!)
:)

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος τελικά παρακολοθεί φανατικά.....Dr House!!!!!

χεχεχε

Έλα Meniek, κάτσε καλά πουλάκι μου!!! Και ήρθε να σε δει αυτοπροσώποπως!!!!


Υ.Γ. Περαστικά, και μη διαβάζεις τόσο πολύ, δεν αντέχουν τα ματάκια σου!!! - Τους "τσάκισες" τους έγκυρους επιστημονικούς κύκλους!!!

Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Αυτοπροσώπως - είναι το σωστό!!!

Πάλι ανώνυμα βγήκα???

Coco είπε...

Να, κι άλλη! Ω! Περαστικά!

Κιέλεγα γιατί δεν έχω μυρωδιά και γεύση εδώ και μια βδομάδα, γιατί με τσούζουν τα μάτια μου, η μύτη, ο λαιμός, γιατί είμαι ζεστή και μπουκωμένη, γιατί μού έφερε αλλεργία με βήχα ένα ηλίθιο αρωματικό χώρου στο οποίο βρέθηκα κι ακόμη γιατί λύσσαξα και κοντεύω να φτάσω στη θεσσαλονίκη με το ποδήλατο, ε;
Ιδού η επιστημονική απάντησις στο ποστ ετούτο!

Coco είπε...

ξέχασα τις κρυάδες και τις πιασμένες αρθρώσεις! πωπω, για τα μπάζα!

Penelope είπε...

Γρήγορα γίνε καλά μήν σου στείλω τον Σπηλιωτόπουλο.
Τώρα που το είδα το ποστ μου φαίνεται αναστήθηκες αντε περαστικά χχχχ

ritsmas είπε...

Περαστικούλια ευαίσθητο κορίτσι κι όλα να πάνε καλά από δω και περα...Μου ήρεσε αυτό με τον σκύλο της Αγκάθα... Τώρα που εγιανες, καλή επιστροφή.... Τα πράγματα γενικώς πανε από το κακό στο χειρότερο αν σε ενδιαφέρει.....
φιλια

ΥΓ Εγω δεν θα σου στειλω τον Σπηλιωτόπουλο, θα στου στείλω των Πάκη

Sophia είπε...

Κι εμάς έχει αποδεκατιστεί το μισό σχολείο, αλλά εγώ την έχω γλυτώσει ακόμα, προφανώς γιατί και η ίωση πίστεψε ότι ζω στον κόσμο μου και δεν βρίσκει την πόρτα!!! Αυτή δεν είναι ίωση, είναι γείωση... Άντε, περαστικά!
;-D

MenieK είπε...

@oles & @oloi thnx :-)

Alexis B είπε...

Φαντάζομαι ότι έμαθες΄για τα οστά και τα λοιπά, θέματα ανθρώπινης ανατομίας, επειδή πονούσαν όλα μαζί ε???
Περαστικά

gatti είπε...

Πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το κείμενο! Δηλαδή αγαπητή μου, αν γράφετε τέτοια πράγματα στην κατάσταση πού είστε τώρα, που μπορεί να ανεβεί το κοντέρ, όταν είσθε υγιής; (άσε μη μου πεις, το έχω διαπιστώσει ΚΑΙ αυτό!).

Περαστικούλια σου καλή μου γαυρίνα.

ΥΓ. Δεν θέλω να τα κάνω να φανούν χειρότερα, αλλά δεδομένου ότι για να παρακολουθήσεις συζήτηση που περιέχει την απλούστατη σε σύλληψη έννοια "θρήνος" δεν χρειάζεσαι παρά το μίνιμουμ αντίληψης και ξοδέματος εγκεφαλικών κυττάρων, μάλλον είσαι σοβαρά...
ΥΓ1. Πλάκα κάνω στο ΥΓ (σιγά μην κάνω!), είπα να σε ...προσγειώσω λίγο γιατί πολλά καλά λόγια σου είπα και φοβάμαι μη το πάρεις επάνω σου!

:**

Stratos Bacalis είπε...

Περαστικά!!!

adaeus είπε...

... είχε και ένα καλό η ίωση:
γλυτώσαμε για λίγο από το Φουκό :))))
Περαστικά καθυστερημένα καρδούλα μου!
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Ανώνυμος είπε...

Σιδερένια !!!! (πια, ελπίζω)
Και τέτοιο κακό να μη μας εύρει και εμάς!!! :))))))
(Μα το φαντάζεσαι να πάθουμε ... πυρετό και να γράφουμε ... τέτοια; :))) )

Να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

MenieK είπε...

@ολους και όλες σας ευχαριστώ...

@gatti, όχι που δε θα με προσγείωνες :-)

Chris είπε...

Ακόμα δεν έγινες καλά?
Ψάξε και τα ψυχολογικά αίτια μιας ίωσης όπως πχ μια συμφιλίωση μετά από έναν χοντρό τσακωμό. Καιν η ανάγκη προσωπικού χώρου τι σου λέει?

gatti είπε...

Xμμμ... Μάλλον δεν έχεις γίνει ακόμα τελείως καλά.

Περίμενα ΑΙΧΜΗΡΟΤΑΤΟ σχολιάκι, αλλά αντ΄ αυτού...

Γίνε γρήγορα καλά, καλέ!!!

:))))

Unknown είπε...

μενάκι, έγιανες;
άντε, γιατί κατεβαίνει και το ζούδι, κι όλο και κάπου θα πάμε για μπύρες!!!

MenieK είπε...

@gatti, δε βαριέσαι... κι όταν εγώ είμαι χάλια, απαντά σύσσωμος ο θρύλος με πεντάρες σαν τη σημερινή :-)

@-, για σένα (και το ζούδι φυσικά) και με ένα πόδι (που έλεγε κι ο μπαμπούλης μου όταν τον ρωτάγαμε αν θα έρθει να μας πάρει)

mamma είπε...

Μόλις σήμερα βρέθηκα εντός δικτύου. Ελπίζω να ήταν περαστικά και πλέον να είσαι ετοιμοπόλεμη.

gatti είπε...

Ουφ! Εντάξει, έγινες καλά! :***

Κούκος είπε...

Επίσης οι ιώσεις σε οδηγούν και σε μεταφυσικές αναζητήσεις. Όταν έκλεισε (από την ίωση)τελείως η φωνή της συμβίας αναφώνησα γεμάτος δέος: Υπάρχει Θεός!
Δυστυχώς τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες...

MenieK είπε...

Υπάρχει λες, ε? Μάλλον γι αυτό, μίλησε σε τρεις μόνο μέρες

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.