"H ομορφιά του παρελθόντος είναι το αποτέλεσμα, όχι ο λόγος της νοσταλγίας"
Μ. Foucault

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

... είχες πάντα κάτι ξεχάσει...

Αγαπητέ κ. Σπηλιωτόπουλε,
πληροφορήθηκα, με χαρά, ότι (όπως όοοοοολοι οι προκάτοχοί σας, έτσι κι εσείς) ξεκινήσατε τις προσπάθειες για να λύσετε τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας μας, τα οποία συνοψίζονται στην εξής δομικής σημασίας φράση:
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναρωτιόμουν, ωστόσο, μήπως πριν λύσετε το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα που σας απασχολεί, λέω μήπως (αντίθετα από τους προκατόχους σας), θα ήτο δυνατό, να ασχοληθείτε, ή έστω να βάζατε κάποιον από τους υφυπουργούς σας (δεκτοί και Γενικοί, Ειδικοί και Ιδιαίτεροι Γραμματείς -που πάντα είχα την απορία ποια είναι η ιδιαιτερότητά τους) να ασχοληθεί με κάτι τετριμμένα και ασήμαντα ζητηματάκια που μάλλον καθορίζουν την
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Και αναρωτιέμαι, τώρα, εγώ, καθότι είκοσι χρόνια τώρα (που ζω την τρέλα που λέγεται δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση) λύνεται το ζήτημα αυτής της ρημάδας της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν εννοεί να λυθεί το ζήτημα της πρόσβασης στην άθληση. Για παράδειγμα, το σχολείο μου (ένα μέσο κτιριακά αθηναϊκό σχολείο) ΔΕΝ διαθέτει γυμναστήριο. Στα σχέδια βέβαια, πρέπει να διέθετε, αλλά υποπτεύομαι ότι ο χώρος που προοριζόταν για γυμναστήριο είναι αυτός που αργότερα βαπτίστηκε αίθουσα εκδηλώσεων και ο οποίος πολύ σύντομα μας άφησε χρόνους (να ζήσουμε να τον θυμόμαστε), στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν δυο παραπανίσιες αίθουσες (που τελικά δεν έφταναν), ώστε τα δυο σχολεία που συστεγάζονταν σε δυο βάρδιες να συστεγαστούν σε μία.
Έτσι, γυμναστές και παιδιά (θεωρούμενοι επί πλέον και τυχεροί) ξενιτεύονται σ' ένα γηπεδάκι του Δήμου Αθηναίων, δίπλα στο σχολείο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ρέμα -μάνα μου δεν είναι ψέμα - αφού, μη γελιέστε, όλη η περιοχή κάτω από την Κατεχάκη ένα μπαζωμένο ρέμα ήτο (και παραμένει), αλλά τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα μου. Το θέμα μου είναι ότι όταν έχει νοτιά, διδάσκουμε κωπηλασία, όταν έχει βρέξει την προηγούμενη μέρα διδάσκουμε καταδύσεις κι όταν βρέχει την ίδια μέρα διδάσκουμε κάνιονινγκ (ξέρετε, αυτό που δένονται ο εις με την έτερη κι όλοι μαζί διασχίζουν καταρράκτες, κρημνούς και φουσκωμένα ποτάμια) ελπίζοντας ότι δε θα μας δούμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων:
ΝΕΟΣ ΛΟΥΣΙΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΜΑΘΗΤΕΣ... ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΑΝ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΛΑΘΟΥΣ.

Και ξανααναρωτιέμαι, καθότι είκοσι χρόνια τώρα (που ζω την τρέλα που λέγεται δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση) λύνεται το ζήτημα αυτής της ρημάδας της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν εννοεί να λυθεί το ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών στην ξεκούραση. Για παράδειγμα, υπουργέ μου, ακόμη χειρότερα από το μέσο κτιριακά σχολείο, το σχολείο μου ΔΕΝ διαθέτει ούτε αυλή, αφού τη θυσίασε και αυτή στο βωμό της μονής βάρδιας, κλείνοντας υπόστεγα, ανοίγματα (και διαδρόμους μη σε πω,) στο κυνήγι της απαραίτητης διδακτικής αίθουσας.
Έτσι τα (δεκατριάχρονα, δεκατετράχρονα, δεκαπεντάχρονα, πάνω στην τρέλα τους) παιδάκια μας, αντί να τρέχουν, να παίζουν, ακόμα και να τσακώνονται έχουν κάνει το σχολείο μας άντρο των Μπούκις... Περνούν την ώρα τους στοιχηματίζοντας με απόδοση 4,8 αν χρειάζονται περισσότερα βήματα για να διασχίσουν την απόσταση σκαλιά-μάντρα ή την απόσταση μάντρα-παγκάκι, με απόδοση 21,2 το πόσοι συμμαθητές τους θα πέσουν πάνω τους στην προσπάθεια να διασχίσουν την απόσταση κυλικείο-βρύσες και με απόδοση 1, 1 πόσοι μαθητές θα ποδοπατήσουν τον επιβλέποντα καθηγητή (μεγάλο σουξέ αυτό το στοίχημα, αλλά με μικρές αποδόσεις διότι ΟΛΑ προσπαθούν να τον πατήσουν, βγάζοντας το άχτι τους απάνω του). Σε περίπτωση, δε, βροχής, τα στοιχήματα και οι αποδόσεις εκτινάσσονται στα ύψη, για το πόσα παιδιά, χωρίς ν' αγγίζουν το ένα το άλλο, χωράνε οι διαδρόμοι αν δεν αναπνέουν και πόσα όταν αναπνέουν....

Και ξαναματααναρωτιέμαι καθότι είκοσι χρόνια τώρα (που ζω την τρέλα που λέγεται δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση) λύνεται το ζήτημα αυτής της ρημάδας της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν εννοεί να λυθεί το ζήτημα της πρόσβασης των εκπαιδευτικών σε ένα αξιοπρεπές γραφείο. Για παράδειγμα, στο σχολείο μου, για εικοσιδύο άτομα σύλλογο, υπάρχουν τέσσερα γραφεία, (σύνολο 12 συρτάρια) έξι ράφια και πέντε ντουλάπια (όλα δουλειά μαραγκού της γειτονιάς) για τα βιβλία όοοοοολων των συναδέλφων, τα γραπτά και τις εργασίες όοοοοολων των μαθητών, συν τις μακέτες της τεχνολογίας συν τις μπάλες, τις σκυτάλες και τους κώνους των γυμναστών συν τα εικαστικά έργα των μαθητών στα καλλιτεχνικά, συν τα κασετόφωνα των μουσικών, συν την υποτιθέμενη βιβλιοθήκη με βιβλία του μαθητή και του καθηγητή, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και ότι τέλος πάντων μπορεί να θεωρηθεί άμεσης χρήσης σχολικό βοήθημα.
Έτσι, για ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι δίνεται μάχη σώμα με σώμα (φήμες κυκλοφορούν ότι φιλόλογος για να εξασφαλίσει συρτάρι για τα γραπτά της, κρατούσε δεμένη έτερη φιλόλογο τέσσερις μέρες μπροστά στην τηλεόραση να παρακολουθεί κατ' επανάληψη την εκπομπή της Παναγιωταρέα με καλεσμένο τον Μπαμπινιώτη και θέμα τον διάλογο για την Παιδεία, μέχρι που η άλλη δεν άντεξε το φριχτό βασανιστήριο και υπέγραψε παραχωρητήριο!), γίνονται ύποπτες συναλλαγές (εγώ για το συρτάρι μου πλήρωσα τέσσερα κρουασάν και δυο τυρόπιτες, ενώ έχω έγκυρες πληροφορίες ότι η γυμνάστρια για το ντουλάπι που βάζει τις μπάλες έδωσε ως αντάλλαγμα δυο εισιτήρια για τον Λαζόπουλο, ένα CD του Μητροπάνου και βάζει τη μαμά της να φτιάχνει τσουρέκια για τον συνάδελφο που της το παραχώρησε κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα) και καταφεύγουμε σε αναίσχυντους εκβιασμούς (η καθηγήτρια των καλλιτεχνικών απείλησε να ανεβάσει στο γιουτούμπι φωτογραφίες του καθηγητή της τεχνολογίας να χρησιμοποιεί την πένσα για να καρφώσει μια πρόκα αντί για σφυρί, προκειμένου να του πάρει το ντουλάπι με τις μακέτες για να βάλει τα δικά της έργα, αλλά αναγκάστηκε να το επιστρέψει όταν αυτός ανακάλυψε και απείλησε να δώσει στη δημοσιότητα επιστολή σε φίλη της, όπου αμφισβητούσε την αξία του ζωγράφου Νέλου Πινέλου).


Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
ειλικρινά σας εύχομαι να βρείτε έναν τρόπο, για την ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών της Γ' τάξης του Λυκείου (αν φυσικά επιζούν παιδιά ως την Γ' τάξη του Λυκείου, έτσι όπως τα φορτώνουμε καθηγητές και γονείς, με μαθήματα, φροντιστήρια, ξενόγλωσσα και μουσικές) στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Θα προτιμούσα, βέβαια πρώτα να βρεθεί, ο τρόπος, ώστε το κοριτσάκι με σπαστική τετραπληγία που φοιτά στο σχολείο μου, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο εργαστήριο των υπολογιστών στον πρώτο όροφο.
Γιατί εδώ, κ. Υπουργέ, τελειώνει το αστείο και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χιούμορ καθώς εσείς, οι συνυπουργοί και οι υφυπουργοί σας (με τη βοήθεια όοοοολων των προκατόχων σας), παρ΄ όλες τις χαρωπές σας διαφημίσεις ότι "Όλα είναι θέμα Παιδείας" και παρ' όλες τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις σας, παραβιάζετε ρητά και κατ' εξακολούθηση το Σύνταγμα.
Τόσο το περίφημο άρθρο 16:
Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της...
Όσο και το άρθρο 21:
Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας....

8 σχόλια:

MenieK είπε...

.............................
Στις μεγάλες σου στιγμές
στις μεγάλες σου συναντήσεις
είχες πάντα κάτι ξεχάσει
ορθάνοιχτο. Ξεκούμπωτο.
Άδετο. Παράταιρο.
Αναμμένο.
......................
(Θ. Γκόνης: Δώδεκα φύλλα)

Stratos Bacalis είπε...

Πέστα χρυσόστομη! Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Τα χωριά της Μαγνησίας είναι απόλυτα εγκαταλελειμμένα από τις κυβερνήσεις και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
σχόλιο αναγνώστη μας:
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .... ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ, ΟΦΙΤΣΙΑ, ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ .... ΣΕ ΑΝΤΙΔΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ... ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ .... ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ, ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΕΣ, ΚΑΙ ΚΗΔΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ... ΠΟΛΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ !!!! ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ !!!)
.... ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΩΡΕΥΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΥΤΑ ... ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ !!!!
ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΠΕΣ ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΑ .... ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΓΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ????
........................................................................................................
Ο Βασίλης Λεβέντης, αν και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί 4 απόπειρες κατά της ζωής του, ποτέ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται!!!!!!!

Αγαπητοί μου αναγνώστες της Αντιδιαπλοκής, σας δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τη δίψα σας να μάθετε την πολιτική αλήθεια της καημένης μας πατρίδας, της Ελλάδας.
Ως γνήσιος κεντρώος πολιτικός θέλω να σας εγγυηθώ ότι ο Βασίλης Λεβέντης και οι άξιοι συνεργάτες του είναι η μοναδική ελπίδα για να ζήσουμε όλοι μας μια ουσιαστική ποιοτική ζωή, χαράς και ευτυχίας. Θέλω, επίσης, να μάθετε ότι οι συνεργάτες του Βασίλη Λεβέντη είναι άτομα με πλούσιες γνώσεις και θέληση για να αλλάξουν την Ελλάδα ριζικά. Ο Βασίλης Λεβέντης, αν και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί 4 απόπειρες κατά της ζωής του, ποτέ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για τους αδικημένους, φτωχούς και δυστυχισμένους συνανθρώπους του. Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κάνει έναν ηθικό και έντιμο αγώνα, χωρίς χρήματα, με μοναδικό της όπλο την αγνή και αγαθή πρόθεσή της για ευτυχισμένη και δίκαιη ζωή, όλων των ανθρώπων και κυρίως των φτωχών, δυστυχισμένων και χρόνιων ασθενών. Εγώ μένω στο Νομό Μαγνησίας με πρωτεύουσα το Βόλο και στην κωμόπολή Ριζόμυλος. Δυστυχώς, τα χωριά της Μαγνησίας είναι απόλυτα εγκαταλελειμμένα από τις κυβερνήσεις και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Λόγω της απόλυτης εγκατάλειψης από την Πολιτεία σε όλα τα χωριά της Μαγνησίας, οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες, σε μεγάλο ποσοστό ζουν καθημερινά με ψυχοφάρμακα και τάσεις αυτοκτονίας. Αλλά και στο Βόλο τα
προβλήματα είναι υπέρ τεράστια!!! Πάνω από 800 συνάνθρωποί μας τρώνε φαγητό από τις εκκλησίες της πόλης. Η φτώχεια και η πείνα συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι διάφορες
εγκληματικές ενέργειες και κυρίως οι κλοπές. Επίσης, η πόλη του Βόλου έχει καταντήσει το αγαπημένο στέκι των εμπόρων ναρκωτικών, αφού η ηρωίνη και το χασίς πουλούνται με το κιλό!!!
Στις περισσότερες περιοχές του Βόλου το νερό είναι ακατάλληλο για να το πίνουν άνθρωποι, αφού έχει δηλητηριώδεις ουσίες, σε μεγάλα ποσοστά.Η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και οι νέοι μας ζουν με το χαρτζιλίκι των γονιών και συγγενών. Επίσης, στο Βόλο υπάρχει μεγάλο ποσοστό ασθενών με αφροδίσια νοσήματα,αφού οι νέοι μας έχουν ναρκωθεί από την Πολιτεία με αποτέλεσμα να ασχολούνται αποκλειστικά με το σεξ.
Κλείνοντας, θέλω να πως σε όλους τους πολίτες της Μαγνησίας ότι εάν αγαπούν πραγματικά τον εαυτό τους, έχουν χρέος να ψηφίσουν την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, διότι μόνο η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχει τη θέληση και μπορεί να τους προσφέρει για πάντα μία ευτυχισμένη και αξιοπρεπή ζωή!!!
Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη και στήριξη, τόσο στο Βασίλη Λεβέντη όσο και στους άξιους συνεργάτες του.
Ο Θεός μαζί σας!!!

Με εκτίμηση και αγάπη
Ανέστης Εμμανουήλ,
Πολιτευτής Μαγνησίας με την
Ένωση Κεντρώων!!!


http://makelio.blogspot.com/2009/02/blog-post_2210.html

νατασσΆκι είπε...

..πόσοι μαθητές θα ποδοπατήσουν τον επιβλέποντα καθηγητή (μεγάλο σουξέ αυτό το στοίχημα, αλλά με μικρές αποδόσεις διότι ΟΛΑ προσπαθούν να τον πατήσουν, βγάζοντας το άχτι τους απάνω του).

θέλω να το δω αυτό -εμείς δεν είχαμε!
(ούτε γυμναστήριο είχαμε, αλλά είχαμε αυλή, τουλάχιστον!)

Και, λες να το διαβάσει ο Αρούλης, ε;

Καλό ΣΚ!
(γίνεται η έρευνα, γίνεται!)
;)

faraona είπε...

Eμ εσυ καλά τα λες ...σωστά τα διατυπώνεις και καλά κάνεις και διαμαρτύρεσαι...
Σ ακούει κανεις όμως?
Γιατι τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα κατοικειται απο κωφεύοντες και σιχαμένους πολιτικούς ...
κι απο διαμαρτυρόμενους πολίτες που μόλις φτάσουν στην κάλπη κάτι παθαίνει το μυαλό τους κι αρχίζουν και ζούν συσσωρευτικα όλα τα ψυχασθενικά σύνδρομα του κόσμου.
Γι αυτό δεν πάμε κατα διαόλου?


τα φιλια μου.

Sophia είπε...

Και τώρα ξέρεις γιατί δουλεύω σε ένα μικρό επαρχιακό (και πάρα πολύ καλό) σχολείο... Αλλά την καθημερινή παράνοια της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι πολύ δύσκολο να την αποφύγει κανείς και σκηνές νταντά να την πολεμήσει... Καλά που ακόμα δεν μασάμε!!

MenieK είπε...

εντάξει, θα με τρελλάνει ο μοζίλας αυτές τις τελευταίες μέρες....

@strato, καλημέρα θα γίνει αν βελτιωθούν και λίγο τα πράγματα

@νατασσάκι, θα σου πω ποιες μέρες έχω εγώ εφημερία, για να μπορέσεις να το διασκεδάσεις....

@faraona, δεν είναι δυνατό να περιορίζουμε την παρέμβασή μας (και αυτήν ακόμα να την καταστρέφουμε) στην εκλογική διαδικασία... Γι αυτό είμαστε στα χάλια που είμαστε :-(

@sophia, σου απάντησα και στο πάνω ποστ, που με κάποιες σατανικές μεθόδους (δλδ, κάποια δική μου μλκια) εμφάνισε ο μοζίλα. Και έχε υπ' όψη σου ότι πολύ την σκέπτομαι τώρα τελευταία την επαρχία... πολύ!

Sophia είπε...

Πρέπει όμως να πετύχεις και καλό σχολείο στην επαρχία (η οποία σε πολλές περιπτώσεις δρα ως χωματερή προβληματικών ανθρώπων) αλλά άμα το πετύχεις αυτό, μιλάμε είναι η απόλυτη απόλαυση στην δουλειά!!!!
;-D